9 April

Володимир Горовиць - один з найвеличніших піаністів світу народився у Києві у 1903 році. У 10 років вступив до Київського музикального училища (пізніше консерваторія), яку закінчив у 17. Але диплому не отримав через те, що не скінчив гімназії. Свій перший сольний концерт дав у Харкові одразу після закінчення навчання. Для того, щоб врятувати свою родину від голоду з 1918-1925 разом зі скрипалем-одеситом Натаном Мільштейном гастролює по СССР. У 1925 їде до Німеччини. Разом з Мільштейном мали величезний успіх, дебютуючи з першим концертом Чайковського, "у Парижі, коли грав Горовиць, викликали жандармів, щоб втихомирити публіку, яка в екстазі ламала крісла". У січні 1928 Володимир блискуче виступив у Карнегі-холі в Нью-Йорку, об'їздив з оглушливим успіхом безліч міст Америки, у якій вирішив залишитись, прийнявши громадянство у 1944 році. У 1943 дав благодійний концерт для потреб військового відомства (йшла Друга світова війна) у Карнегі-холі, виконавши 1-й концерт П. І. Чайковського. Концерт приніс 10 мільйонів 941 тисячу доларів - рекордна сума для концерту класичної музики (понад 100 мільйонів по купівельної вартості долара початку ХХІ століття).

Про мотиви рішення Горовиця залишитись на Заході можна судити з того, що рідного брата та батька Володимира все життя переслідувала совєтьська влада, врешті вбивши обох. Сестрі Регіні, яка викладала у Харківській консерваторії до кінця свого життя так і надали ступня доцента, а у 1975 КГБ відмовило їй відвідати брата у США.

Горовиць відвідав Батьківщину лише у 1986 року, після 61-річної перерви, давши з тріумфальним успіхом концерти у Москві та Ленінграді.

Наприкінці життя Володимир Горовиць отримав від президента США Рональда Рейгана найвищу американську нагороду — Медаль Свободи. З 1962 по 1989 рр. отримав 24 премії «Гремі».

Володимир Горовиць помер у 1989 році у Нью-Йорку. Похований у родинному склепі свого тестя Артуро Тосканіні на кладовищі Cimitero Monumentale в Мілані.

З 1995 р в Києві проводиться Міжнародний конкурс молодих піаністів пам'яті Володимира Горовиця.